Istoricul Parohiei Frasin

Istorie Decembrie 14, 2011

Satul Frasin se află la ieşirea din Judeţul Neamţ  pe teritoriul  Judeţului  Suceava în  partea stângă a drumului naţional DN 17 B Piatra-Neamt-Vatra Dornei.Se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 2 kilometri de- a lungul râului Bistriţa între 2 culmi muntoase.Este situat  la 100 km de municipiul Piatra Neamţ la  60 km de localitatea Vatra Dornei şi 80 km de localitatea Târgu- Neamţ.

Locuitorii satului  sunt in proporţie de 98 % români de religie ortodoxă, 4 familiii sunt pe stil vechi  şi o familie aparţine cultului Baptist.

În sat este o şcoală ridicată între anii  1970-1974  care a funcţionat iniţial având 4 clase primare şi grădiniţă apoi cu 4 clase simultane iar din anul 2011 s-a desfiinţat elevii fiind transportaţi la şcoala,, I .Teodorescu “ Cotârgaşi biserica ,,Sf. Treime”devenind astfel singura instituţie din sat. Până la sfârşitul anului 2007  majoritatea locuitorilor satului lucrau la societatea  minieră Leşu Ursului în  anul 2007  s-a închis această  exploatare locuitorii au devenit astfel  şomeri   ocupându-se cu agricultura si creşterea animalelor. O parte din tinerii satului Frasin au plecat in străinătate pentru un loc de muncă iar cei rămaşi sunt lucrători forestieri.

Populaţia satului Frasin este  formată în proporţie de 65 % pensionari între anii 2003 -2008 întemeindu -se doar 3 familii noi în această comunitate.

Parohia Frasin se identifică  cu satul Frasin. Locuitorii satului Frasin erau arondaţi parohiei Mădei , com. Borca , jud. Neamţ din Protopopiatul Ceahlau.Datorită distanţei considerabile până la biserica Parohiei Mădei in anul 1999 prin decizia  Mitropoliei Moldovei si Bucovinei s-a înfiinţat parohia Frasin cu un nr. de 110 familii ortodoxe c u 330 suflete .
Tot in anul 1999 in luna februarie a fost sfinţit locul pentru ridicarea bisericii noii parohii pe un teren donat de  Fam .Bondar Gheorghe şi Ana din LOcalitatea Mădei de către I.P.S.  Calinic Botoşăneanul  şi P.C.   Pr. Protopop  Damian Mihai si un sobor de 8 preoti.

În vara anului 1999 enoriaşii satului sub îndrumarea Pr. Popescu Gelu au început construcţia bisericii parohiei Frasin, construcţie ce a fost ridicată între anii 1999-2003 ridicată după un proiect al arhitectului Constantin Mocanu Rabiniuc   sub formă de navă cu două turle.

La data de 04.12.2003 a fost instalat  în Parohia Frasin Pr . Marc Mihai de către P.C. Pr.Protopop Pr. Damian Mihai însoţit de un sobor de 5 preoţi.

Între anii 2003-2008 s-au continuat lucrările de de la biserica,,Sf.Treime”.S-a pictat Biserica între anii 2006-2007 în tehnica fresco de pictorul Panţuru George din Bucureşti, iar în anul 2007 s-au finalizat lucrările de l a exteriorul Bisericii în praf de piatră cu motive religioase.Mobilierul bisericii inclusiv strănile a fost lucrat de Domnul Ţucă Ovidiu din localitatea Vânători din judeţul Neamţ.

În anul 2004 s-a înfiinţat cimitirul parohiei Frasin pe un teren situat în spatele Bisericii şi cumpărat de parohia Frasin.

În anul 2005 s-a ridicat casa parohială pe un teren donat de familia Crăciun Gheorghe şi Niculina din satul Pietroasa jud. Neamţ.Casa parohială a fost construită din bolţari şi acoperită cu plăci de azbest .În anul 2007 a fost ridicată cantina socială a prohiei Frasin în suprafaţă de 60 m2.

În anul 2008 la data de 27.09.2008 a avut loc slujba de sfinţire a Bisericii ,,Sf. Treime” de I.P.S. Teofan Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei şi I.P.S. Pimen Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor alături de un sobor de 41 preoţi.

Din anul 2008 s-a implementat şi în parohia Frasin programul catehetic ,,Hristos împărtăşit copiilor” al Patriarhiei Române la care participă un număr de 10 copii.
În fiecare post au loc conferinţe ce sunt susţinute imediat după săvârşirea Sfintei Liturghii sau a Tainei Sf. Maslu .